Dit is ondertussen mijn derde creatie vanuit de #fibremood community, namelijk de Lola. Deze editie had ik voornamelijk aangeschaft voor dit topje omdat ik een ontzettende zwak heb voor ruffels en franjes, simpelweg die ‘extra sparkle’ die je blouse er net doet uit springen.
Dit patroon komt uit editie 10 van 2020 dus ligt al wel heel eventjes ‘aan de kant’ maar stond al lange tijd op mijn to make-lijst.
Doordat Fibre Mood moeilijkheidsgraad 3/5 sterren geven was ik daardoor een beetje afgeschrikt dat het misschien nog iets té complex zou zijn voor mij.
Het voordeel van de patronen en werkbeschrijvingen van Fibre Mood zijn dat ze alles wel heel erg in duidelijke stappen hebben uitgeschreven, telkens met een bijhorende tekening die de tekst ook iets meer toelicht.
Ik heb in het begin de fout gemaakt dat ik meteen blousjes ging maken vanuit tijdschriften met alleen maar een heel erg korte en beknopte uitleg. Daardoor maakte ik toch soms fouten of duurde een werkje zó lang dat, als ik 2 uur had om te naaien in die tijd amper 2 stappen ben verdergekomen. Tsja, zo schiet het ook niet snel voorbij hé?!
Ik kwam door een aantal naaisters op instagram op de website van driessenstoffen waar ik een aantal verschillende stofjes had besteld waarbij ik al meteen een leuke combi had samengesteld in mijn hoofd voor de Lola-top van Fibre Mood.
Meteen wist ik dat ik het bovenste gedeelte in een hydrofiel stof wou en het onderste gedeelte in iets fleurigs.
Al snel merk ik wel dat ik iets meer zelfvertrouwen begin te krijgen in mijn werk alleen merk ik dat het me daarom soms nog afschrikt of voor een duurdere stof te gaan. Die schrik zit hem voornamelijk in dat ik het zonde zou vinden om iets fout te doen waardoor ik mijn stof ‘saboteer’ en het kledingstuk dan ook niet meer zou dragen. Dit zal vast wel veranderen van zodra mijn zelfvertrouwen verbetert en ik ook meer kennis heb van verschillende soorten stoffen/naaitechnieken, etc. Sowieso merk ik dat ik al heel wat meer heb geleerd sinds ik mijn nieuwe naaimachine heb van Pfaff.
Ik heb sowieso al een aantal stofjes op mijn wishlist staan van o.a. The Sewing Loft dus Magali, ik kom binnenkort zeker eens langs!
De start
Ja, daar sta je dan… je stofjes liggen uitgestreken op de grond en alle onderdelen van je patroon zijn uitgeknipt in de juiste maat. Alle onderdelen opgespeld op je stof en nu moet je alle moed bijeenrapen om die schaar erin te zetten. 4x opnieuw checken of al je onderdelen in de juiste ligrichting van je stof liggen, ‘ligt mijn stof overal even, nergens dubbel of oneffenheden?” Mocht het nog niet opgevallen zijn… ik ben een trrrrrraaaage naaister. Terwijl ik sommigen een blouse volledig in elkaar zie steken in een dag! I mean… whut?!
Uiteindelijk zijn alle onderdelen geknipt en dan kan het leuke werk beginnen.
Bij de Fibre Mood patronen heb je 2 mogelijkheden: als je patronen overtekent vanuit het tijdschrift, dan moet je zelf nog naadwaarde bijtekenen. Als je het patroon als PDF hebt aangeschaft, dan kan je zelf de naadwaarde mee uitprinten wat ik zelf wel een voordeel vind!
Ik moest uiteindelijk niets vrezen want de Fibre Mood Lola is best vlot gegaan. Het is wel even je hoofd erbijhouden wanneer je alle onderdelen aan elkaar moet spelden want in het rugpand komt er een klein stukje elastiek (zoals je kan zien op de bovenste foto is er een rekbaar gedeelte).
Anderzijds kan ik zeggen dat ik heel erg lang in twijfel heb gestaan of ik er mouwen aan zou naaien of niet. Het originele patroon is zoals ik het heb gemaakt, mouwloos. Via instastories had ik een poll gemaakt met de vraag of ik wel aldaniet mouwen aan zou naaien maar met een klein verschil hadden mensen toch meer gestemd voor ‘geen mouwen’. En ‘k heb blijkbaar goed geluisterd naar jullie. Anderzijds zag ik vorige week iemand die er juist wél mouwen aan had gezet en ik vond het precies toch mooier ogen! Ik heb ook het gevoel dat ik dit blousje vaker zou dragen als er mouwen aan zijn.
Laat een bericht achter: